EmergingChurches.NL – Free E-Book

Standaard
EmergingChurches.NL – Free E-Book

Hieronder de 9 kenmerken van Emerging Churches volgens Gibbs & Bolger.

Gratis E-Book: Emerging_Churches 2009

1 – Identificatie met Jezus (geloof)

Het goede nieuws dat Jezus bracht was: “Het koninkrijk van God is nabij gekomen”. God wordt eindelijk koning over de hele wereld zoals de oude profeten voorzegd hadden. Jezus kondigt dit koninkrijk niet alleen aan, maar hij gelooft dat de geschiedenis van God met Israël op een climax is uitgelopen en dat hij zelf de rol van Messias op zich zal nemen. Jezus “inaugureert” het koninkrijk van God, maar wel op een bijzondere manier: door te dienen, te lijden en uiteindelijk zelfs te sterven. Hij regeert door de minste te zijn. Jezus’ opstanding betekent het begin van de nieuwe schepping.

Wij mogen ons met Jezus identificeren omdat hij de Messias is die het koninkrijk van God heeft gebracht. Door zijn sterven en opstanding is het gekomen. Maar ook de stijl (dienen) is gegeven in de bediening van Jezus. De mens mag nu in Jezus’ stijl participeren in het verlossende werk van God om deze wereld te herscheppen.

 

2 – Transformeren van seculiere ruimte (cultuur)

God wil koning zijn over heel de schepping en Hij is bezig deze wereld te transformeren. Daartoe gebruikt Hij zijn volk, de alternatieve mensheid rondom Jezus, de Messias, die het ware, transformerende verhaal kent: Jezus volgen, een alternatieve mensheid vormen en participeren in het verhaal van God: de transformatie van de wereld.

Het grote concurrerende verhaal is dat van de Verlichting en het daaruit voortvloeiende modernisme: deze brengt radicale scheiding tussen kerk en staat, sacraal en seculier, geest en lichaam, transcendent en immanent, mening en feit, bovennatuur en natuur etc. De Emerging Churches willen deze dualismen vernietigen en de wereld sacraliseren in plaats van laten seculariseren.

 

3 – Leven als gemeenschap (kerk)

Gods Geest maakt de volgelingen van Jezus tot apostelen van zijn koninkrijk. Ze beginnen een nieuwe mensheid, de kerk. De gemeenschap mag Jezus als Heer verkondigen en daarmee het ware verhaal van God en Jezus verspreiden en voorleven. Daarmee transformeren zij de werkelijkheid door haar te sacraliseren. De gemeenschap leeft als familie voordat het een organisatie is. Ze leven als netwerken, kleine eenheden die flexibel manoeuvreren in deze vloeibare maatschappij.

 

4 – Verwelkomen van de ander

De gemeenschappen luisteren naar anderen. Ze verwelkomen de ander en hebben wederzijds respect. Dit kunnen ze doen omdat ze vertrouwen hebben in het koninkrijk van God en de identificatie met Jezus. Jezus was niet bang om de ander in te sluiten. Emerging Churches staan open voor afwijkende meningen en ander gedrag. Toch verkondigen ze een duidelijk verhaal, maar dit verhaal sluit mensen in en niet uit.

 

5 – Dienen vanuit vrijgevigheid

Emerging Churches willen participeren in Gods Missie: de komst van het Koninkrijk en de transformatie van de gevallen schepping. Daarom staat dienen vanuit vrijgevigheid centraal binnen de gemeenschap. Ze zien dit niet als een programma van de kerk maar als wezenskenmerk.

 

6 – Deelnemen als producenten

Emerging Churches mogen participeren in het grote plan van God om deze wereld te verlossen. Maar om dit in de praktijk te brengen is er een totale verandering nodig van mindset van iedere deelnemer: van consument naar deelnemende producent. Deelnemen als producent moet een basis-DNA zijn voor elke Emerging Church op alle niveaus. Dus ook voor gasten, jongeren en kinderen.

 

7 – Creatief zijn als creaties

Emerging Churches hebben hoop op de komende nieuwe schepping die ze creatief willen voorstellen. Omdat ze geloven dat ze als creatie van God zelf ook creatief zijn, gebruiken ze instrumenten en bronnen uit Gods schepping om de wereld te herscheppen en door verbeelding hoop te geven.

 

8 – Leiden als een lichaam

Leiderschap is belangrijk om richting te bepalen en moed om initiatieven te nemen. Zeker als deze initiatieven genomen worden zonder positie van macht. Controle is onmogelijk maar vertrouwen is wenselijk. De leidinggevenden zullen willen beïnvloeden, maar nog meer willen faciliteren, ruimte scheppen en anderen naar voren schuiven. Leiderschap staat volledig in dienst van het grotere verhaal, de weg van schepping naar herschepping, de weg van Christus.

 

9 – Samenvoegen van oude en moderne spiritualiteit

Emerging Churches putten uit vele verschillende bronnen uit de christelijk traditie. En dit doen ze op een holistische manier waarbij alle zintuigen en zowel geest als lichaam een plaats krijgen. Maar ook moderne techniek staat ter beschikking zolang alles functioneel en sustainable blijft. Uiteindelijk is de ultieme spiritualiteit: laat Uw koninkrijk komen op aarde, zoals in de hemel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s