Nieuwe boek Augustus 2012

Standaard
Nieuwe boek Augustus 2012

In augustus 2012 (XNoizz Flevo Festival) komt mijn tweede boek “Baboesjka, geloof binnenste buiten” uit bij Ark Media. Het wordt een boek over nieuwe, uitdagende theologie. En wel op zo’n manier geschreven dat iedereen er mee uit de voeten kan. Baboesjka wordt ook een vernieuwend boek, omdat het je kijk op de bijbel, Jezus en de kerk behoorlijk zal veranderen. We weten vandaag de dag erg veel over het Jodendom uit de tijd van Jezus en kunnen de bijbel beter begrijpen dan ooit te voren.

Het goede nieuws is dat Baboesjka je gaat helpen bij het begrijpen van de bijbel, het leggen van verbindingen tussen de grote vragen van vandaag en het gaat nieuwe inhoud geven voor christen-zijn in de toekomst. Dit komt omdat er afgerekend wordt met de klassieke weeffout in het Christendom: de te grote nadruk om het nieuwe van het nieuwe testament. Baboesjka gaat er vanuit dat Jezus kwam als de climax van een doorgaand verhaal en niet als een totale breuk met het oude. Het grote voordeel van de nieuwe visie is dat je gaat ontdekken dat het Gods grote plan is om een volk in het leven te roepen als antwoord op het kwaad in de wereld.

De baboesjka is dan ook de metafoor voor de verschillende lagen in het verhaal:

1) Gods goede schepping & de crisis in de wereld

2) Gods antwoord op het kwaad: een uitverkoren volk

3) De crisis van het volk en de komst van de Messias

4) De crisis van de Messias

Meestal ontbreekt het de kerk en gelovige op de goede visie op het volk als Gods antwoord op het kwaad. Als mensen uitleggen waarom Jezus gekomen is stapt men meestal van de zondeval van Adam naar de kruisdood van Jezus. Baboesjka vertelt over Jezus als redder van Gods reddingsplan: redder van het volk. Een herstelt volk wordt vervolgens de basis voor de visie op de kerk van vandaag, te midden van een wereld in crisis.

Het boek is tevens een populaire inleiding op de theologie van onder andere N.T. Wright, Walter Brueggemann, John Howard Yoder en Stanley Hauerwas. In Engeland en de VS zijn dit de theologen van mensen als Rob Bell, Brian McLaren en Shane Claiborne. Het is tijd dat Nederland deze nieuwe theologie gaat omarmen ook om nieuwe visie voor de kerk van morgen te genereren!

Advertenties

»

  1. Boeiend! Ben benieuwd. Je schrijft dat het je tweede boek is. Maar op je blog kan ik niet zo snel vinden wat dan je eerste boek was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s